hepatitis F


hepatitis F 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vorm van hepatitis (leverontsteking) waarvan het bestaan vermoed wordt, maar nooit definitief is aangetoond; ook: virus waarvan vermoed wordt dat het hepatitis F veroorzaakt; hepatitis F-virus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hepatitis F…

is hepatitis; is een ontsteking; is een reactie

  • [Plaats] is een ontsteking van de lever
  • [Tijd] werd in 1994 schijnbaar ontdekt
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een vorm van hepatitis waarvan het bestaan vermoed wordt, maar nooit definitief is aangetoond

    Algemene voorbeelden


    Hepatitis F. De term 'hepatitis F' is ooit gereserveerd door onderzoekers die dachten dat zij een nieuw hepatitisvirus gevonden hadden in patiënten met acuut leverfalen waarbij een infectie de waarschijnlijke oorzaak was, maar waar geen van de bekende hepatitisvirussen kon worden gevonden (in 1994). Sinds die tijd is er echter geen vooruitgang geboekt in het onderzoek. Het bestaan van het hepatitis F-virus wordt dus wel vermoed, maar is nog steeds niet zeker. Ook is er nog niets bekend over de wijze van besmetting.

    https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/DEF-Brochure%20hepatitis%20A-G.pdf,

    In de jaren negentig zijn verschillende kandidaat-virussen voor hepatitis F opgedoken, maar geen van de gemelde gevallen is voldoende onderbouwd.

    https://nl.frwiki.wiki/wiki/H%C3%A9patite_F,

    Hepatitis F, of het Togavirus, werd in 1994 ontdekt bij slechts één persoon en daarna nooit meer ontdekt. Er werden virale deeltjes ontdekt in de ontlasting. Injectie in de bloedbaan van resusaapjes resulteerde in een vorm van hepatitis, die hepatitis F werd genoemd.

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/78009-hepatitis-a-b-c-d-e-f-en-g.html

    Of hepatitis F echt een afzonderlijke ziekte is en hoe je ermee besmet zou raken, is nog niet duidelijk. Ook over hepatitis G is nog maar weinig bekend. Waarschijnlijk zijn er veel dragers van dit virus, maar of je er ook ziek van wordt, weten wetenschappers niet.

    https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/hepatitis-ontsteking-van-de-lever,

    De term 'hepatitis F' is ooit gereserveerd door onderzoekers die dachten dat zij een nieuw hepatitis virus gevonden hadden in patiënten met acuut leverfalen waarbij een infectie de waarschijnlijke oorzaak was, maar waar geen van de bekende hepatitisvirussen kon worden gevonden (in 1994). Sinds die tijd is er echter geen vooruitgang geboekt in het onderzoek. Het bestaan van het hepatitis F-virus wordt dus wel vermoed, maar is nog steeds niet zeker. Ook is er nog niets bekend over de wijze van besmetting.

    https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/DEF-Brochure%20hepatitis%20A-G.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bestaan

    Het hepatitis F-virus (HFV) werd ettelijke malen gesignaleerd en wordt ook wel een 'Toga-virus' genoemd. Het is tot nog toe niet bewezen dat hepatitis F überhaupt bestaat, laat staan dat het nauw gerelateerd is aan leverinfecties.

    https://gezondr.nl/leverontsteking-hepatitis-a-b-c-d-e-f-g/

    als object bij een werkwoord


    • hepatitis F ontdekken

    Hepatitis F, of het Togavirus, werd in 1994 ontdekt bij slechts één persoon en daarna nooit meer ontdekt.

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/78009-hepatitis-a-b-c-d-e-f-en-g.html

    Hepatitis F is recentelijk ontdekt door virologen in India en een overdracht faecaal-oraal wordt vermoed.

    https://www.medilab.be/publicaties/virale-hepatitis

    in voorzetselgroep


    • kandidaatvirussen voor hepatitis F

    In de jaren negentig zijn verschillende kandidaat-virussen voor hepatitis F opgedoken, maar geen van de gemelde gevallen is voldoende onderbouwd.

    https://nl.frwiki.wiki/wiki/H%C3%A9patite_F,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C, D, E, F,…
    • hepatitis C, D, E, F en G

    Wij hebben een medisch dossier samengesteld met alle bacteriële aandoeningen, SOA's inbegrepen, waar Tijl als het ware de uitvalsbasis voor is. (Hierbij haalt Mathias V. een minimum tweehonderd pagina's dikke ringmap boven, laat deze op tafel neerploffen, slaat de map open, en begint te declareren.) Te beginnen bij Hepatitis A, Hepatitis B, een tot nog toe ongekende variant van Hepatities B, en verder Hepatitis C, D, E, F,…

    http://users.skynet.be/antias/tom/doc/hysteria_nr1.pdf,

    Hepatitis C, D, E, F en G werden aanvankelijk samengevoegd onder de naam "hepatitis non-A, non-B". "Hepatitis non-A, non-B" betekent dat er een ontsteking in de lever is, die niet veroorzaakt wordt door het hepatitis A- of B-virus, maar door een ander hepatitisvirus.

    https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/DEF-Brochure%20hepatitis%20A-G.pdf,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen